26 August 2010

Ai o garderoba plina cu haine, dar tot poti spune ca "Nu gasesc nimic cu ce sa ma imbrac?" Atunci arunca ce nu folosesti si te vei simti mult mai bine.

Foto: Carmen-Iulia Avram, 21.august.2010, orele 16-20


Cand ai deschis ultima data dulapul si ai spus: "Nu am cu ce sa ma imbrac?" Saptamana asta m-am gasit in aceasta situatie neplacuta. Nu gasesc in garderoba mea ceva care sa ma multumeasca.

Subiectul acestui articol: Anca Fota: Femeia care a intreprins actiunea de revitalizare a garderobei.

Am apelat la serviciul Revitalizarea garderobei propus de Stilistul Personal Andrei Avram, serviciu care inseamna sa renunt la toate hainele vechi, toate hainele care nu mi se potrivesc ca marime si toate hainele care le pastrez in dulap dar nu le port - chiar daca sunt haine de care m-am atasat, Andrei a fost necrutator cu toate.
"Cum sa stii cu ce sa te imbraci, daca nu stii exact ce ai in garderoba?" m-a intrebat critic Andrei dupa ce s-a uitat peste toate hainele mele puse de-a valma.
"Poti sa ai multe haine minunate, dar daca sunt amestecate cu alte haine inutile uiti sa le imbraci si sa te pui in valoare."
"La fel este si cu mancarea, ca sa faci o mancare buna trebuie sa ai in farfurie doar ingrediente de calitate.
"Revitalizare este de fapt o reorganizare ca sa fii sigura ca deschizi usa la dulap si gasesti repede sa te imbraci cu ceea ce ti se potriveste."
"Sunt momente cand viata se schimba complet si atunci trebuie sa dai atentie la cele mai mici detalii, in special la cum te imbraci."
"Am inceput sa muncesc pe cont propriu si sa cunosc din ce in ce mai multi oameni; am pierdut si cateva kilograme si de aceea am simtit ca trebuie sa apelez la ajutorul unui specialist.
Eram deja intr-o rutina - ma imbracam doar in modele de pantaloni drepti, evazati si cu un t-shirt - nu mai eram sigura de alte combinatii.
Andrei m-a ajutat sa scap de rutina.
Vreau ca ceilalti sa ma vada drept o femeie de afaceri, inventiva, plina de profesionalism.
Aceasta situatie de a-mi deschide dulapul in fata unui strain a fost foarte personala si jenanta - nu eram pregatita dinainte, nu stiam ca asa voi simti.
Deoarece este de incredere si sigur pe el, Andrei mi-a spus cum arat asa imbracata cu hainele pe care le port, ma imbatraneau cu 10 ani, desi trebuie sa arat de 26 de ani, in ochii celorlalti eram de 36 de ani. Desi nu asta trebuia sa aud, asa ma vedeau ceilalti.Ce am gasit in garderoba

"Chiar daca are femeie care sa-i faca curat in casa, nimeni nu se gandeste sa-si faca curat si in garderoba. Mie-mi place sa fac asta" spune Andrei.
"Doua rochii little black dress din garderoba, dar pentru femei cu varsta de 50 de ani, am renuntat la ele. Camasi care au manseta, tineam atat la ele, nu mi se potrivesc.
Haine care inca mai aveau eticheta, noi-noute. Sacouri folosite, care nu erau marimea mea, si ele au trecut in cos. Rochii foarte frumoase care le-am cumparat deoarece aratau atat de bine pe manechin, dar care nu le-am purtat nicio-data. Am gresit ca le-am cumparat. Orice avea un material prea tare, sau culori care care nu ma inspirau, cadouri primite care nu le gasisem vreo utilitate. Nu le-am purtat pentru ca nu erau haine care sa ma reprezinte."
"Toti facem greseli cand cumparam cate ceva, dar asta nu e un motiv ca sa le pastrezi in garderoba" Andrei mi-a explicat.
Toate femeile poarta 20% din ceea ce au in garderoba pentru 80% din timp.
"Principalul mesaj al lui Andrei: Fii fara mila!"

"Nu este gresit sa pastrezi in garderoba lucruri de care te-ai atasat sau care au valoare sentimentala, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le pastrezi in dulapul in care tii hainele cu care te imbraci zi de zi. Pune-le in debara."
"Am ramas socata cand mi-a spus ca multe din hainele mele nu erau pentru varsta mea, ca si mai multe aratau invechite si ca jumatate din ele nu mi se potriveau. Patru ore mai tarziu, dupa ce Andrei a analizat cu grija fiecare piesa vestimentara pe care o detineam, mormanul de haine pe care a trebuit sa-l arunc, zacea in cosul din mijlocul sufrageriei, 20 de kg de haine, doua jachete si sapte perechi de pantofi."

Ce este gata sa-si gaseasca alt proprietar

O trecere in revista a garderobei Ancai dupa ce a fost "revitalizata"

"Trebuie sa-ti gasesti hainele cu usurinta in dulap, altfel vei avea parte de alta dimineata in care vei spune: "Nu am cu ce sa ma imbrac. Totul tine de organizare."
"Poate ca nu mi-au mai ramas multe lucruri, dar hainele din garderoba le port in proprotie de 100%."

Anca intr-o tinuta "gata sa cuceresti lumea!"